Tüm kadim uygarlıklarda rastlanılan bir semboldür. Elli sayısı bir çiftyıldız yada ikizyıldız olan, yani karşılıklı olarak birbiri etrafında dönen Sirius-A ve Sirius-B yıldızlarının ortak sayısal sembolüdür. ( Sirius-A nın özel sayı sembolü 23, Sirius-B ninki 22 dir ) Birbirlerini uydu kabul eden bu iki güneş birbirleri çevresindeki dönüşlerini tam 49.9 yılda, yani yaklaşık 50 yılda yaparlar. Bu yüzden tradisyonlarda bazen 49 bazen 50 bazen de her iki yıldızın karşılıklı devinim süreleri toplamı olan 100 sayısıyla temsil edilmişlerdir )
*Sirius sistemi 3 yıldızdan oluşmaktadır. Bu yüzden kimi tradisyonlarda kutsal üçlü olarak ifade edilmişlerdir. Bu yıldızlardan Sirius B nin maddesinin çok ağır bir madde türünden oluştuğu saptanmıştır. “Yay yıldızı” , “köpek yıldızı” gibi adlarla söz edilen Sirius çift yıldızını ifade etmek üzere tradisyonlarda kullanılan ad ve sembollerden en sık rastlanılanları yay-ok ve kurt-köpektir. Dolayısıyla Murry Hope, Robert K. Temple gibi bir çok araştırmacıya göre , 49, 50 ve 100 sayılarının sık sık ok-yay, kurt-köpek ve üçleme sembolleriyle ilişkilendirilmesi bu sayısal sembolizmlerde simgelenenin Sirius çift yıldızı olduğu tezini desteklemektedir.
*Kırk dokuz sayısı, Lamaizm, İslam, Hristiyan ve Musevi tradisyonlarda periyodik ( devri ) bir sayı olarak kabul edilir. Okültizmde 50 sayısı geellikle ( 7×7) +1 biçiminde ifade edilir. Kimilerine göre 50 ve 100 sayıları ezoterik anlamları bakımından yalnız bu yolla değil, 5×10 yoluyla da bulunmalıdır, çünkü dünya insanının her elde beş parmaklı iki elde on parmaklı olmasında hikmet ve sembolizm vardır. Elli sayısı sembolizmine tradisyonlardan şu örnekler verilebilir:
Türk-İslam
*Türk tradisyonundaki sürekli olarak yeniden doğan ve 49 sayısı ile ilişkilendirilen Kerkes kuşu. Tradisyona göre Kerkes kuşu 1000 yıl yaşar, sonra bir tür ateş olup kendini yakar ve kendisinden yeniden doğar. Sonra bin yıl daha yaşar ve aynı şeyi yapar; bu 49 kez böyle gider. Her defasında yaşam ağacından yeni dallar çıkar. Kerkes kuşundan Kaşgarlı Mahmut şöyle söz eder: “Türklerin inancına göre Kerkes kuşu kocayınca iki yumurta yumurtlar ve bunların üstüne oturur imiş. Bu yumurtalardan birinden “Barak” adlı bir köpek çıkarmış. Köpekler içinde en iyi koşan ve en iyi avlana cins imiş. Öbür yumurtadan da başka bir yavru çıkarmış. Barak adı ile Hz. Muhammedin miraçla ilgili göksel atının Burak adı arasındaki benzerlik ilginçtir )
*Sirius Arapça adıyla Şi’ra, Kuran’da adı geçen tek yıldız olup kendisinden Necm ( Arapçadaki anlamı yıldızdır ) suresinde söz edilir. Bilindiği gibi Sirius-A ve Sirius-B yıldızları birbirleri çevresinde her 49.9 yılda bir çift yay çizerek dolanırlar. İlginç rastlantı ( rastlantıysa ) şu ki söz konusu yıldızdan surenin 49. Ayetinde söz edilmekte olup aynı surenin 9. Ayetinde iki yıldızın yörüngelerini ima edercesine iki yay ifadesi geçmektedir. Her iki ayetin sayılarını yani 49 ve 9 u yan yana getirdiğimizde söz konusu yıldızların son zamanlarda saptanmış dolanım sürelerinin 49,9 ( yıl) sayısının oluştuğunu görmekteyiz.
*Eski Mısır inanışında, “süptil okyanus”un adı “nun”du. Nun, Arapça da yarım daire yada hilal biçimindeki bir yaydan oluşan harfin adıdır ki , bu harf, “Ol” ( kun) İlahi emrinin ikinci harfidir. Bu harfin numerik değeri ebced hesabında 50 dir, “nur” a karşılık gelir ve nun aynı zamanda Arapça’da balık ve balina anlamına gelen bir sözcüktür. İbrani alfabesindki numerik değeri de 50 dir ve aynı anlama gelir.
Doğu-Uzakdoğu
*Hinduizm tradisyonunda 50 sayısı , yedi kere yedinin çarpımı olan 49 un sentezinin bir sonucu kabul edilir. Vedalarda Agni nin 49 ateş çıkardığı söylenir. Ana prensip bu 49 ateşin yansımlaraı olan insan varlığında gelişir ki, 49 ateş olmadan insan varlığının mükemmelleşemeyeceği belirtilir.
*Tibet Ölüler Kitabında ölüm olayı ve reenkarne olma olayı arasındaki süre 49 sayısı ile ilişkilendirilir.
*Japonya ve Çin de ölüm ötesi 49 sayısı ile ilişkilendirilir.
*Sanskrit alfabesi 50 harften oluşur.
Ortadoğu
*49 yada 50 sayısı Mitra gizlemlerinin 7 inisiasyon mağarasındaki yedişer kapıya denk gelir.
İbrani-Hristiyan
*Kabala ezoterizminde bilgeliğin kapıları 49 ve 50 olarak belirtilir. Bu kapılar farklı varlık ‘plan’larını gösterirler ve okült bilgiyi anlama derecelerinin kapılarıdır.
*Pentakost ( pentacost ) bayramı, Grekçe de “ellinci gün” anlamına gelen pentekoste sözcüğünden gelir. İsrailoğulları’nın yasaya mısır ı terk edişinden sonraki ellinci günde nail olmalarının anısına bir zamanlar Yahudiler , 49 yıldan sonraki 50.yılda Jübile denilen kutlama yapar ve köleleri serbest bırakırlardı.Hristiyanlık ise bunu İncil de yazıldığı gibi, Kutsal Ruh ‘un havarilere ateş dilleri halinde inmesinin anısına Paskalyadan sonraki yedinci Pazar ( ellinci gün ) kutlar. Hristiyanlıkta 50 sayısı göklerin melekutu ile ilişkilendirilir.
Afrika
*Dogon tradisyonunda Sirius un 50 sayısıyla doğrudan ilişkilendirilmesi
*Eski Mısır tradisyonundaki Şat ( shat ). Sözcük hem dişi köpek hem 100 sayısı anlamına gelir.
Grek
*Gökten Hermes tarafından indirilen ‘altın post’ ile ilişkilendirilen İason ‘un , içinde 50 kız ( danaitler ) bulunan , Arganoutlar denilen 50 kürekçinin çektiği Argo gemisiyle yolculuğu . Argos beyaz , ışık saçıcı ve hızlı anlamına gelir.
*Böğründe iki beyaz küreyi taşıyan bi ineği ( yada boğayı) izleyen Kadmos’un ejderin dişlerini toprağa ekmesiyle yerden biten 50 adam ( Grekçe de diş etinden dişlerin oluşmasını açıklamak üzere doğma, yükselme anlamına gelen “anatole” sözcüğü yıldızların heliak doğuşunu ifade etmek üzere de kullanılırdı. “Anadolu” sözcüğünün Grekçe kökeni bu sözcüktür. Dolayısıyla Anadolu’nun Antik Çağdaki anlamı , “yıldızın doğduğu ülke” idi. Fakat bu yıldızın Güneş mi yoksa başka bir yıldız mı olduğu bilinmemektedir. Dişi ve köpek eki Mısırcada aynı sözcükle (shaar) ifade edilidğinden, diş eski Mısırda Sirius ( sothis) yıldızının ikinci çeşit yazılışında bulunan bir hiyeroglif işaretidir. Diş sembolünden tradisyonlarda genellikle köpek dişi , yılan dişi , ejder dişi ve yunus dişi olarak söz edilir )
*
Kaynak: Semboller Ansiklopedisi, Alparslan Salt